Vigtige informationer i forbindelse med anlæggelse af spiral

 

Inden du bestiller tid til en spiral

 • Når du bestiller tid til at få anlagt en spiral, vil vi spørge til din menstruationscyklus.
 • Vi anbefaler, at spiralen oplægges, når slimhinden i livmoderen er tyndest. Det vil sige fra anden/tredje dag du bløder og indenfor syv dage frem. Dette gøres for at mindske pletblødninger. Tidspunktet for oplægning er vigtigst i forbindelse med hormonspiral.

 


 

Du har valgt, at du skal have en spiral, og nu har du bestilt en tid til at få den lagt 

 

5 vigtige ting du skal huske: 

 1. Husk penge til spiralen - KONTANTER OG LIGE PENGE - da vi hverken har Dankort automat eller byttepengekasse. Det koster hhv. 250 kr. for en kobberspiral og 1.300 kr. for en hormonspiral. Du kan også købe den på apoteket og medbringe den i klinikken. Hvis det er en hormonspiral kræves det, at du har fået en recept fra din egen læge.
 2. At være så godt informeret om de forskellige spiraler som muligt ved at læse om dem på Sex & Samfunds hjemmeside www.præventionsguide.dk . Her kan du også finde information om andre præventionsformer, hvis du er i tvivl om, hvorvidt du skal have en spiral eller ej.
 3. At spise og drikke inden du kommer. De fleste bruger lidt mere adrenalin end normalt, når de får foretaget en gynækologisk undersøgelse og får sat en spiral op. Det er derfor bedst at være på toppen med sit blodsukker, så man ikke bliver utilpas.
 4. At spise 2 tabletter Panodil (1 g) og evt. 200 eller 400 mg Ipren inden du kommer i klinikken til anlæggelse af spiral. Det at få anlagt en spiral bliver oftest sammenlignet med menstruationssmerter, men det er forskelligt fra kvinde til kvinde, hvor stort ubehaget ved anlæggelsen er.
 5. At overveje om du vil have nogen med, hvis du føler dig nervøs ved at få anlagt spiralen.

 


 

Hvad sker der, når du kommer i klinikken for at få sat en spiral op?

 • Hvis det er første gang du besøger vores klinik, skal du udfylde en journal med oplysninger om dig selv.
 • Når du kommer ind til lægen, vil du blive informeret om fordele, ulemper, bivirkninger og risici ved spiralen og anlæggelse af denne, og du har mulighed for at stille spørgsmål.
 • Lægen foretager en gynækologisk undersøgelse med evt. vaginalscanning samt tager en prøve med en lille vatpind for klamydia og gonorré.
 • Lægen sætter spiralen op. Der er mulighed for at få lidt lokalbedøvelse ved livmoderhalsen inden anlæggelse af spiralen - det kan du tale med lægen om. Hvis du aldrig har været gravid anbefaler vi, at der bruges lokalbedøvelse, når spiralen skal lægges.
 • Lægen vaginalscanner efter spiralen er sat op for at sikre, at spiralen sidder præcist, hvor den skal i livmoderen.
 • Du vil bløde en smule efterfølgende. Dette er helt normalt, og småblødningen kan vare 1 til 2 uger.
 • Vi tilbyder en tid til kontrol af spiralen med vaginalscanning ca. 3 mdr. efter opsættelse for at sikre, at spiralen fortsat ligger korrekt.
 • En spiral holder i fem år. Du skal selv holde øje med, hvornår det er tid til at få den skiftet.
 • Vi kontakter dig, hvis der er et positivt svar for evt. klamydia eller gonorré. Vi kontakter dig IKKE ved et negativt svar.

 


 

Hvordan føles det at få sat en spiral op?
Mange kvinder sammenligner det, med det de mærker med menstruationssmerter. Men ligesom det er individuelt, hvordan den enkelte kvindes oplevelse og erfaring er med menstruationsgener, er det meget forskelligt hvor meget ubehag og smerte, den enkelte kvinde føler i forbindelse med spiralanlæggelse. Nogle synes, at det er utrolig let, mens andre har det lidt sværere ved oplevelsen. Hvis man har født vaginalt eller fået en abort, kan det ofte være lettere at få anlagt en spiral, da man drager fordel af, at livmoderhalsen har været udvidet før.

 

Enkelte kan godt blive lidt svimle ved anlæggelsen, fordi lægen trækker let i livmoderen, når spiralen skal ind, og det kan give anledning til at blodtrykket falder. Det er ikke farligt og går oftest hurtigt over. 

 

Umiddelbart efter spiralanlæggelse vil du bløde, så du skal have bind på bagefter (findes i klinikken).

 

De fleste kvinder er en lille smule nervøse over at få sat en spiral op. Det er ok at være nervøs, og det hænger måske sammen med, at det at få lavet en gynækologisk undersøgelse, sætter en i en meget sårbar position, at man ikke har prøvet det før samt, at man ikke kan se, hvad der sker. Fortæl lægen/sygeplejersken hvordan du har det, hvis du er meget nervøs. Det hjælper at tale om det, og vi kan tale om, hvad vi kan gøre, for at det blive en god oplevelse for dig.


 


 

Hvordan skal du forholde dig efter, du har fået oplagt en spiral
Du kan gøre alt det, du plejer. Hvis du mest har lyst til at tage det med ro den første aften, så skal du gøre det. Du kan dog sagtens cykle, løbe, gå til fitness, på café eller hvad du ellers havde planlagt. Du bør undgå at bade i havet, gå i karbad samt svømmehal 1 uge efter oplægningen på grund af infektionsrisiko. 

 

Du kan være øm i underlivet dagene efter oplægningen. Dette er helt normalt. Du må gerne tage lidt smertestillende i form af 2 tabletter Panodil (1 g) og 400 mg Ipren højst 3 gange dagligt. Man kan ligeledes opleve pletblødninger efter anlæggelse af en spiral. Selvom det kan være irriterende, er det sjældent grund til at fjerne spiralen. Med hormonspiralen er pletblødninger 3 – 6 måneder efter anlæggelse af spiralen ikke usædvanligt. Derefter bliver det bedre.

 

Hvis du fortsat ikke er glad for spiralen efter ca. 5-6 måneder, kan du få den fjernet igen. Nogle få oplever – specielt med kobberspiralen, at de slet ikke kan forliges med metoden, og har smerter og blødning konstant. I de tilfælde skal spiralen umiddelbart fjernes. Meget sjældent kan der opstå infektion i livmoderen. Hvis du pludselig oplever kraftig blødning, stærke smerter og/eller feber, skal du kontakte os eller din læge/vagtlæge og blive undersøgt.